Катихета Бранислав Илић и Милица Мишић: Свети Василије Острошки - светитељ љубави Христове


Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у недељу, 10. јула 2022. године, у дворани Месне заједнице у Гајдобри, у оквиру свечаности поводом славе храма Светих апостола Петра и Павла, одржано је Световасилијевско духовно вече.


У присуству великог броја житеља Гајдобре и околине, после поздравног слова презвитера Миладина Божиловића, пароха гајдобранског, сабрање је почело приказивањем документарног филма „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсењаˮ, аутора катихете Бранислава Илића.

После пројекције филма који је приређен са благословом Његове Светости Патријарха српског господина др Порфирија, а у продукцији Телевизије Храм, новосадски катихета Бранислав Илић и Милица Мишић, иконописац из Београда, одржали су предавање на тему „Диван је Бог у светима својим – светитељи као примери правоживљаˮ.

У оквиру свог излагања катихета Бранислав је говорио о светости као мери хришћанског живота, те кроз пример светога Василија Острошког указао на значај прослављања светитељâ и, поред осталог, рекао: „Празник није ништа друго до човекова глад и жеђ за вечношћу. Црквено искуство празника, често се назива освећење времена, а можемо додати – и простора. Празници нису толико историјске успомене на минула времена колико есхатолошки догађаји – предокушаји будуће стварности Царства небеског. То се најбоље види на примеру најзначајнијих хришћанских празника, Божића и Васкрса: Христово Васкрсење је истовремено и историјски и метаисторијски догађај, а исто тако и Божић – Бог се рађа у човеку, и човек се рађа у Богу – како каже Николај Берђајевˮ, закључио је катихета Бранислав Илић.

Милица Мишић, иконописац из Београда и аутор књиге Мученици из Влајића, говорила је о значају иконе, рекавши, између осталог, следеће: „Господ Исус Христос се својим Оваплоћењем јавио телесно на земљи и тако нам у својој безграничној милости подарио прилику да Га описујемо речју и делом. Клањајући се икони Господа нашег Исуса Христа, ми се не клањамо материји од које је икона сачињена већ поштујемо прволик који је изображен на икони. Гледајући на икону Господа, сећамо се Његове немерљиве жртве за нас, којом је смрт побеђена, а светлост те победе назиремо на иконама, које нас увек упућују на Васкрсење. Гледајући икону светога Василија, сећамо се његовог живота који је протекао у једном тешком, бурном и несигурном историјском периоду. То је време хајдука и ускока, народних миграција међународних сукоба и борбе за слободуˮ, рекла је Милица Мишић.

На крају сабрања катихета Бранислав Илић је надлежном пароху уручио дар за храмовну библиотеку, монографију о светим славним и свехвалним апостолима Петру и Павлу, док је Милици Мишић даривао монографију о светом Василију Острошком, светитељу око чијег светитељског лика и дела се сабрала црквена пуноћа парохије у Гајдобри, понављајући речи: Радуј се, Василије Свети, похвало рода нашега!







Извор: Инфо-служба Епархије бачке