Документарни филм „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења“ приказан у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду


У петак, 3/16. септембра 2022. године, у препуној Свечаној дворани Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, одржано је приказивање документарног филма „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења“, аутора катихете Бранислава Илића.



На почетку овог сабрања на којем је присуствовао протопрезвитер Жељко Латиновић, настојатељ Светоуспенског храма у Новом Саду, као и професори и ученици овог знаменитог храма науке, присутнима се најпре обратио катихета Иван Костић и том приликом пожелео добродошлицу и изразио захвалност аутору филма, катихети Браниславу Илићу. Поздравио је и ученике који похађају часове Православног катихизиса - верске наставе, и указао на значај оваквих филмова који су велика помоћ вероучитељима у раду.  



Катихета Бранислав Илић је у свом надахнутом обраћању указао да је хришћански живот неодвојив од Литургије на којој се напајамо са извора бесмртности, на тај начин подражавајући све угоднике Божје који су ходећи путем светости све темељили на заједници са Господом. Према речима катихете Бранислава, Свети Василије Острошки је светитељ љубави, зато је било сасвим долично да се у духу 350-годишњице од његовог престављења приреди филм који ће нас подсетити на љубав  молитвено посредништво великог чудотворца Острошког.

 


Документарни филм „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења Христовог“ нaстao је пoвoдoм обележавања јубилеја – 350 гoдинa oд упoкojeњa Свeтoг Вaсилиja Oстрoшкoг, a снимљен je сa блaгoслoвoм Њeгoвe Свeтoсти Пaтриjaрхa српског г. Пoрфириja, у прoдукциjи Тeлeвизиje Хрaм.





Фото: Инфо-служба Епархије бачке