Катихета Бранислав Илић учествовао на стручном скупу у Крагујевцу


У четвртак, 3. новембра 2022. године, у Крагујевцу је одржан једнодневни стручни скуп за представнике верских медија, под називом: "Стицање и развијање знања о аналитичким алатима за препознавање и елиминисање етничких и верских предрасуда у верским медијима". Учешће на неведеном скупу узео је и катихета Бранислав Илић.


Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, скуп је организовао Радио Златоусти Епархије шумадијске, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, у Богословији „Светог Јована Златоустаˮ. На стручном скупу учествовали су представници медија православне, римокатоличке и исламске вероисповести.

Програм скупа је започео поздравним словом протопрезвитера-ставрофора Милића Марковића, директора Радија Епархије шумадијске. Прота Милић је указао на значај оваквих сабрања, особито у времену у којем живимо, а које често собом носи бројна искушења и тешкоће у погледу информативно-катихетског деловања. 

Након поздравног слова проте Милића који је и благословио стручни скуп, сабране је поздравила главна и одговорна уредница Радија Златоусти г. Гордана Јоцић, истичући значај непосредне комуникације у раду медијских делатника при црквеним медијима. 

У оквиру прве сесије предавање на тему "Лажне вести и извештавање о другом", одржао је Стефан Јањић, асистент на Универзитету у Новом Саду - одсек за медије.

Након првог излагања и дискусије, учесници су посетили просторије Радија Златоусти и упознали се са детаљима реализације програма јединог црквеног радија у Епархији шумадијској. 

У оквиру друге сесије, чији модератор је била новинар Ана Брзаковић, било је два излагања. Прво излагање на тему "Медијска хајка на Исламску заједницу као последица етничких и верских предрасуда", одржао је г. Салахудин Фетић, директор Медија центра Исламске заједнице и главни и одговорни уредник Радио Ислама. Друго излагање на тему "Лажне вести и верске предрасуде у медијима - искуство Римокатоличке заједнице", одржао је г. Велимир Мартиновић, главни и одговорни уредник листа Благовест Београдске надбискупије.  

Овогодишњи стручни скуп у којем су могли да узму учешће искључиво уредници и медијски делатници званичних медија православне, римокатоличке и исламске вероисповести, понудио је нова искуства, али и нови поглед на превазилажење бројних искушења која стају на пут медијског деловања. 

Сабрање је крунисано трпезом љубави у трпезарији Богословије „Светог Јована Златоустаˮ.